6. oktober 2011

BMX-shoot: Teknik og video

"Photographer Martin Paldan meets up with BMX rider Danny Sørensen" - et lille pilotprojekt er færdiggjort og kan opleves her:Selvom videoen nok er i BTS (behind the scenes) -genren giver den ikke så meget information om teknikken, så den får I her...
Setuppet var at skyde nogle billeder af BMX rider Danny Sørensen i forskellige situationer, samtidig med at det blev optaget på video. Jeg allierede mig med Thomas Jean Nielsen (Tvebak.dk) som lånte mit Canon 7D til at skyde video med. Han har en del erfaring med video (også editering), og er iøvrigt en dygtig grafiker!
Jeg havde følgende udstyr i spil:

Lowepro Street & Field Series (vest, belt, pouches)
Canon Eos 1 Ds Mark III
Canon Speedlite 580 EXII på stativ
Canon Speedlite 430 EXII på stativ
Canon EF 70-200 2.8
Canon EF 16-35 2.8
Sigma 15mm fiskeøje 2 stk. Flex TT5 Pocket Wizards (radio-trigger)
1 stk. MiniTT1 Pocket Wizard (radio-trigger)

Lowepro Street & Field
Jeg havde min trofaste Lowepro vest+bælte på, og pouches til både 70-200mm, 16-35mm og 15mm fiskøje-optikken. Desuden pouches til Pocket Wizards og ekstra AA-batterier til flash. Lowepro-udstyret gjorde at jeg hele tiden havde al mit udstyr med, og var klar når motivet også var det. Bevægelighed og hurtighed er en nødvendighed når man skyder actionsport!

Flash
Jeg brugte speedlites´ene uden modifiers, altså ´nøgne´, og monteret med FlexTT5 kunne jeg placere dem hvor som helst (stor set). Desuden kunne jeg med FlexTT5 bruge Highspeed-sync, som betyder hurtigere lukkertider med flash (hurtigere end 1/250). De hurtigere lukkertider er især nyttige hvis der er meget lys tilstede (solskin), da en flash ellers har svært ved at følge med i lysstyrke. Med lukkertiden kan du styre det ´omgivne´ lys (ambient light=solen), og få mere dramatisk himmel ved at undereksponere himlen. Det hjælper ikke at undereksponere ved at blænde ned, da det jo også påvirker flashen, så man må ty til en hurtigere lukkertid for at få mørkere omgivelser.

Placering af flash
Den store speedlite (580 EXII) brugte jeg som hovedlys, mens den lille (430 EXII) stod lidt bagved diagonalt - se nedenstående tegning. 580´eren oplyser motivet let fra siden og forfra, mens 430´eren giver en lille smag af ´rimlight´ (kantlys), og er med til at opbløde skyggesiden fra 580´eren. Det var overskyet, så jævnt, ensartet lys fra himlen.


Med 70-200´eren sat til 200 og på f/2.8 ser det således ud:


Tekniske data: Canon Eos 1 Ds Mark III, iso 640, Canon EF 70-200 2.8 L (sat til 200 mm), lukkertid: 1/2500, blænde f2./8, begge flash på fuld styrke 1/1.

Timing
Da jeg jo har den langsomme 1´er (kameraet: Canon Eos 1 Ds Mark III), som jo kun skyder ca. 4 billeder i sekundet, bruger jeg sjældent motoren. Jeg risikerer at det gode billede ligger ´imellem´ to skud så at sige... Istedet koncentrerer jeg mig om at fange det rigtige tidspunkt. Desuden ville flashene (og batterierne!) også komme på hårdt arbejde hvis de skulle fyre fire fuld styrke blink af på et sekund! De vil få svært ved at nå at oplade. Så er det altså langt bedre at spare på batterierne og i stedet bede modellen om lige at ta´ hoppet igen :-) Og så være klar med fingeren på udløseren! Det kræver en del træning, især da man skal trykke ned lige før billedet er der! Hvis man ser det gode billede i søgeren, og trykker - ja, så er det for sent (medmindre det er en langsommere sport end BMX). Derfor er lidt viden om sporten også en god idé...Jeg gik efter de spektakulære hop, hvor Danny hænger i luften og viser balance, kontrol og ekvilibrisme.

Fællestur for fotografer med interesse i actionsport?
Det var en hyggelig dag selvom regnen hele tiden lurede. Et par juniorer så nysgerrigt til og snakkede med superstjernen Danny :-)


Én af trænerne derude sagde iøvrigt at jeg altid kunne komme forbi og skyde billeder når de trænede på banen. Måske var det en idé at lave en fælles tur, hvor I også kunne være med? Skriv evt. en kommentar hvis det kunne have interesse... Efteråret nærmer sig med hastige skridt, og jeg ved ikke hvor længe BMX-sæsonen varer, men idéen om at mødes kunne også sagtens overføres til andre actionsport-situationer (indendørs klatrehal f.eks.). Giv lyd!

10 kommentarer:

 1. Hej Martin
  Kanon video og fedt med et blik i kuliserne!
  Jeg vil meget gerne en tur med på BMX banen, så du kan godt regne med mig :-)
  Jeg regner iøvrigt med at bestille noget lowepro gear på baggrund af din tidligere, kanon gode post!

  SvarSlet
 2. Hej Henrik, godt at høre! Der kommer helt sikkert flere af sådanne videoer :-)
  Jeg hører lige trænerne hvornår de kører og vender så tilbage med et forslag til tidspunkt... Banen ligger i øvrigt på Amager, ikke langt fra Bella Center.
  Fedt at du vil investere i Lowepro grej - du bliver ikke skuffet! Hvilke ting har du i tankerne?

  SvarSlet
 3. Kunne også lyde som noget for mig med lidt action skud!

  SvarSlet
 4. Hej Martin
  Inspireret af din tidligere post så kom jeg frem til, at jeg skulle have nogle slim pounches til en 70-200 mm. og til en prime eller en 24-70 (det var dem der kunne klappes sammen, ikk?).
  Med hensyn til bæltet så er jeg i tvivl om jeg skal have det store S&F Deluxe Technical Belt, eller om jeg skal have light udgaven.

  Kender du nogen forretninger i København der er forhandler, og som kunne formodes at have bælterne hjemme?

  Iøvrigt kan jeg igen kommentere på din posts, så ikke flere mails med kommentarer :-)

  SvarSlet
 5. Hej Henrik, ja de fylder ikke meget, men yder fin beskyttelse. Når optikken ikke er i tasken, kan den ´klappes´ flad med en velcro-lukning. Til 24-70 eller lign. skal du vælge Slim Lens Pouch 55 AW og til 70-200 hedder den Slim Lens Pouch 75 AW. Om du skal have det store eller lille bælte afhænger nok af om du regner med at udvide til flere pouches... Men ja, det bedste er nok at prøve dem!
  Vedr.: Forhandlere
  Goecker og Kamerahuset på Hejrevej (Nordvest) har Lowepro og Photografica på Skindergade (centrum) forhandler også Lowepro. Jeg ved ikke om de ligger inde med Slim Pouches - prøv evt. at ringe og spørge...
  Fedt, at du igen kan kommentere - har du måtte ændre indstillinger i browser eller?

  SvarSlet
 6. Jeg vil også meget gerne snige mig med, men jeg er nok det, som betegnes som det tynde øl, da jeg har mere grej end vide/erfaring ;o)
  Så hvis i har lidt overbærenhed, så er jeg frisk, men skriv endelig hvis jeg vil være til gene...

  SvarSlet
 7. Hej Mikkel - Du er meget velkommen! Der er plads til alle - uanset niveau og erfaring. Man er jo nødt til at starte et sted. Det er i kraft af udfordringer at man udvikler sig. Så det gælder bare om at kaste sig ud i det. Det bedste er at hvad man lærer en dag på f.eks. BMX-banen sagtens kan overføres til andre situationer - man udvikler sig som fotograf... Jeg har iøvrigt kontaktet trænerne og venter pt på svar om sæsonens længde, så vi kan finde en dag!

  SvarSlet
 8. Hej Martin.
  Det lyder super, så krydser jeg fingre for at jeg kan den pågældende dag. Glæder mig allerede :o)

  SvarSlet
 9. Hej Martin

  Jeg er også frisk på at komme med :)

  Har ikke den store erfaring med action billeder men vil gerne udvide mine kompetencer.

  Har arbejdet i studie og on-location med modelbilleder primært og har udstyret til off-camera flash.

  Ved ikke hvor langt du er nået med planlægningen af denne event, men du kan evt. få fat på mig på Betina@Ullitz.dk :)

  SvarSlet
 10. Hej Betina, Mikkel, Henrik og AP (og alle andre) - BMX foto-træf bliver lørdag den 12. november fra ca. 12.00 til 16.00. Jeg poster et indlæg hvor jeg fortæller lidt mere, men notér gerne datoen hvis I vil med...

  SvarSlet