3. oktober 2013

Mountainbike!

Jeg har denne sæson skudt flere mountainbike fotos end nogensinde før! Der har været en del events, et par sessions og sidst men ikke mindst fotografering til DGI´s teknikmateriale om at køre mountainbike. At skyde mountainbike er på flere måder en forrygende oplevelse: Udfordringen i at fange øjeblikket, så både teknik og dynamik har det helt rigtige udtryk, logistikken i at finde rundt på sporet (især ved events) og samværet med top seje mennesker - både ryttere og fotograf-kollegaer. Det er en superdejlig måde at være i skoven på! Selvom Danmark er landet uden høje bjerge, har vi en imponerende rig MTB-kultur. Der arrangeres masser af løb, danskere vinder medaljer i internationale konkurrencer og Statsskovene anretter deciderede MTB-spor til glæde for masser af dedikerede ryttere. Hvornår kommer det første danske MTB-magasin på tryk? ;-)

En dag i Hareskoven med Jes og Rasmus fra DMK - Fotografering af materiale til DGI. MTB-kapacitet Michael Bremer er forfatter til et kompendie om mountainbike-teknik, der udførligt beskriver og illustrerer en mængde teknikker for både øvede og begyndere. Se første udgave af materialet her - Måske er der et par ting at lære: Køreteknisk materiale fra DGI

MTB-Enkeltstart i St. Dyrehave. Fotograferede som medlem af GripGrab Media Crew (mere om det på et andet tidspunkt). Let panorering og flash!
Mere MTB-Enkeltstart. Ambitiøs og lettere avanceret brug af to flash til en event! Men vellykket og absolut til at håndtere - Ekstra batterier står på indkøbslisten!

GODE RÅD
De erfaringer jeg har gjort mig kan indtil videre koges ned til følgende gode råd ved fotografering af mountainbike:
1) Forberedelse - (Især ved events) Få styr på starttidspunkt, tjek ruten ud eller spørg efter skarpe sving, stejle nedkørsler, mudder etc. Lav en plan der ikke er al for ambitiøs. Jeg når sjældent mere end to-tre lokationer i løbet af et race, medmindre det er 12 timers løb!
2) Indsats - Tag cykel med. Ofte gemmer de gode steder sig ude på ruten, og kan kun nås ved at bruge lidt energi. Medbring plasticposer til udstyret, så du kan blive ved med at skyde selvom det begynder at regne. Tag masser af tøj på, så du ikke fryser! Husk madpakke...
3) Teknik - Vælg dit udtryk; Dynamik med vidvinkel eller koncentreret udtryk med zoom? Flash i dagslys kan give billedet et spark - Brug flash i hotshoe, med TTL-kabel eller trådløst. Bruger du flash, så undereksponér baggrunden en anelse, for at få motivet til at stå frem. Brug kontinuerlig/følge (servo) autofokus - Et MUST ved brug af zoom.

At fotografere mountainbike er et godt sted at starte hvis man vil kaste sig ud i actionsport-fotografi, da der er et flow af motiver. Til f.eks. 12-timers løb kører deltagerne på en rundstrækning, så deltagerne bliver ved med at komme forbi din valgte location. Du har hele dagen til at eksperimentere, øve teknikker og lege med lys, flash og lukkertid.
Se iøvrigt mine MTB-´inspirationsbilleder´ med tips her: Canon Denmark Facebook - Tjek i deres fotoalbum.

TIPS OG TRICKS OM ACTIONSPORT-FOTO I MAGASINET LUKSUS
I et kommende nummer af det danske outdoor-magasin LUKSUS har jeg ´premiere´ på en serie af hvilke tricks jeg benytter mig af, når jeg fotograferer actionsport. I hvert nummer vil jeg detaljeret fortælle om en specifik teknik og naturligvis med billedeksempler. Der vil være noget at hente for både begyndere og øvede... Mere om det når vi nærmer os udgivelse.

Min næste mountainbike event er i skrivende stund på søndag, hvor Kongesporet skal afvikles for første gang. Der er tre distancer: 21, 42 og 105 km. Læs mere her: Kongesporet 2013

Ingen kommentarer:

Send en kommentar