20. september 2013

Shuttercount 200.000

Oh no!
Enhvers fotografs mareridt skete for mig for nogle uger siden - Alt imens jeg står på en vindblæst top ude ved Hornsherred og venter på at nogle ultraløbere skal finde vej til mit setup med fiskeøje, flash og lækre skyer, begynder mit Canon EOS 1 Ds Mark III at lave sorte billeder - Kulsorte! Jeg prøver at skifte optik - Samme sorte resultat! For pokker da! Uden at have synderlig forstand på det, siger min intuition at lukkeren er defekt. Det lyder som om spejlet flipper op, men så sker der heller ikke mere... Igen pokkers! Pakker kameraet ned, med et svagt og komplet urealistisk håb om at det mirakuløst virker, når jeg tager det frem igen. Mit Canon EOS 7D kommer på banen, og må på arbejde. Godt nok uden fiskeøje, men bedre end ingenting.

Dårlig timing!
Da jeg kommer hjem og hiver kameraet frem, er der ikke sket tryllerier eller magi: Det laver stadig sorte billeder! Egentlig kunne dramaet så flade ud her, og Hr. Paldan kunne aflevere sit kamera til reparation og betale prisen. Meeen timingen er værst tænkelig! Klokken er næsten midnat før jeg er hjemme fra jobbet hvor kameraet stod af, og næste morgen kl. 05:00 er det afgang til næste job: Ironman Copenhagen 2013! Ingen tid til at leje andet kamerahus, ingen tid til andet end at bide frustrationen i sig og tage udfordringen op - Dække en stor event (med Kronprinsen som deltager ovenikøbet!) med et nærmest dogmeagtigt setup: Ét kamera, én optik (nej, det passer ikke, jeg havde også 70-200mm med) og en flash. Især muligheden for at skyde med fiskeøje på ét kamera og 70-200mm på andet kamera savnede jeg helt vildt! Den ekstreme vidvinkel som fiskeøjet er, er et af mine foretrukne optikker til events som Ironman. Især stemnings fyldte situationer ved målområdet er super at opleve gennem fiskeøjet! Men ikke denne dag...!

Som I kan se på tidligere indlæg slap jeg ok fra udfordringen: WinForce 100 og Ironman. Det føltes ikke helt optimalt, og påvirkede faktisk mit humør en anelse... Var hyret til at være kreativ, og følte ikke at jeg kunne levere mit fulde potentiale.

Reparation
Jeg fik senere afleveret kameraet hos Visual Service, og fik konstateret at lukkeren var stået af. Omkring 200.000 eksponeringer havde den leveret ifølge teknikeren. Uden at have nogle præferencer udi hvor mange eksponeringer et kamera skal kunne klare, synes jeg dog det lød af lidt. Kameraet er ca. 8 år gammelt, og har været vidt omkring og brugt flittig og hårdt :-) Visual Service sagde det lød som ok mange eksponeringer... Har nogle derude erfaringer?
Prisen for udskiftning af lukker var iøvrigt 3.700.- kr. inkl. moms... Og den gamle lukker fik jeg med:Mens 1 Ds´eren var til rep, måtte jeg så erkende at jeg havde brug for et fiskeøje til 7D´eren (som jo er APS-C sensor), og købte en Samyang 8mm beregnet til video(!) Flydende blænde (helt manuel!) og ingen autofokus. Dogme-princippet fortsatte :-) jeg er dog blevet meget positivt overrasket over denne billige optik (omkring 2200.- kr) - Hvis jeg sætter skarphed på uendelig og bruger f/8 (eller mindre) bliver det ok skarpe billeder, som for mig er fuldt brugelige. Optikken kan ses i brug i denne video (selve videoen er optaget med Jobo Jib 4 action camera):Husk at se den i HD!

Over and out for idag... Skal ud og lave vinterbilleder i efterårsvejret (sne i photoshop?) Vi ses!
Martin

3 kommentarer:

 1. Fed video ! Jeg har selv en Samyang 8mm og bruger den lystigt til video når jeg er på klatreture.
  Den er nemlig genial - især når man ikke har moneterne til en ægte Canon ;)

  SvarSlet
 2. Hej. Fed blog ;o) Sakset fra DP Review: "The EOS-1D Mark III Shutter durability has been increased by 50% to 300,000 cycles. (MkII: 200.000)"

  Håber du får en fed tur i "sandkassen"
  /Durupfoto.dk

  SvarSlet