7. oktober 2013

Blandt tusinde fotos...

I søndags dækkede jeg mountainbike-eventen Kongesporet for GripGrab. Sammen med co-fotograf Mikkel Beisner havde vi en forrygende dag i skoven! Der var omkring 700 deltagere, og selvom vi missede de fleste på den korte rute, da vi stod det forkerte sted (eller også kørte de forkert) lykkedes det mig alligevel at komme hjem med 1000 billeder!
Opgaven lød på at skyde billeder af deltagerne til senere deling og tagging på facebook, så vi skød løs på alt hvad der havde hjul! Det lyder måske trivielt, men for mig er det en forrygende mulighed for at øve lyssætning, fokus og ikke mindst timing. Vi havde fået et tip fra en god ven om et godt sving, og brugte rigtig megen tid med at fange øjeblikke, eksperimentere med panorering og ikke mindst flytte rundt på flash.
Jeg brugte to Canon 580 II´ere trådløst og placerede dem så den ene lavede et lys skråt bagfra (en slags rimlight), og den anden skråt forfra. Solen kom og gik, men gav af og til et dejligt baggrundslys i skoven. Jeg startede med 70-200mm på Canon 7D, og skød klassiske ´action-portrætter´ på højkant hvor rytteren fylder godt i motivet. Fokuspunktet flyttede jeg op øverst, så jeg kunne ramme ansigtet - En udfordrende opgave, da de kom flyvende ind i svinget (og dermed ind i søgeren). Jeg brugte naturligvis servo-autofokus - og mine erfaringer er at flest skarpe billeder får jeg hvis jeg (med kølighed) venter til at aktivere fokus til en brøkdel af et sekund før jeg vil skyde billedet! Til fokus bruger jeg AF-knappen bag på kameraet, og ikke udløser-knappen.

Jeg batcher alle billeder i Lightroom, og exporterer med GripGrab logo - Forsøger at få slettet fejlskud og ikke-egnede skud på location, således at jeg ikke skal bruge tid på at se billeder igennem senere. Det er fedt at kunne få billederne online så hurtigt som muligt. Mens man står og skyder løs ude i skoven, er der altid øjeblikke hvor man tænker "det blev et fedt foto!", men sådanne billeder har det med at forsvinde i mængden (for mig som fotograf - Rytteren skal nok finde det), så derfor er det nogle gange rart at sidde stille og roligt og se 1000 billeder igennem! Ofte overraskes jeg over nogle lækre skud, eller overraskes over en interessant vinkel eller bekræftes i at et billede faktisk blev godt.


Timing, teknik og lyssætning i skøn kombination! At stå i et sving og opleve flere hundrede deltagere suse igennem er et studie i køreteknik - forskellig teknik! ret interessant.
Canon Eos 7D, 70-200 på 78mm, blænde f/4, lukkertid 1/250, iso 400. 2 stk. Canon 580 II speedlites - Én på hver side af rytteren.Et spændende ´fejlskud´ - Rytteren er på vej ud af billedet, men hans blik fører os tilbage ind i billedet. Sådanne tilfældige skud har flere gange dannet basis for nye måder for mig at komponere billeder på. Evaluering af egne og andres billeder er en vigtig del af det at være fotograf - hele tiden være åben overfor nye muligheder for at se gennem kameraet.
Canon Eos 7D, 70-200 på 100mm, blænde f/4, lukkertid 1/250, iso 500. 2 stk. Canon 580 II speedlites - Én på hver side af rytteren.Flow! Panorering kombineret med trådløse flash. Canon Eos 7D, fiskeøje, blænde f/6.3, lukkertid 1/100, iso 640. 2 stk. Canon 580 II speedlites placeret ude af billedet til højre og venstre.

Passionens blod... En anden måde at vise action på. Fra samme event: Kongesporet.

Tak fordi du gad læse med :-)
Og så skal jeg iøvrigt nok finde et andet emne end mountainbike til næste indlæg...

Martin

2 kommentarer:

  1. Tak for indsatsen og du tager altså super gode billeder...

    SvarSlet
  2. Super fede billeder du tager, hvad bruger du af kamera og linser, til de hurtige seancer? Min bedste ven og min mand, er selv udøvere og det kunne være fedt at få taget nogle perfekte billeder af dem, som jeg også kunne bruge til noget.

    SvarSlet