4. november 2012

Nyt fra Adobe

Hvordan ville verden se ud uden Adobe? Virksomheden som er absolut førende indenfor billedbehandling og grafisk design, fylder en del i fotografens liv - i en sådan grad at vi nærmest tager det for givet, præcis som luften vi indånder. Adobe giver vores billeder liv og gør dem seværdige.

Adobe har lanceret en ny duo af Elements: Photoshop Elements 11 og Premiere Elements 11. Nu har jeg altid været Photoshop-mand, og (indrømmet) aldrig overvejet at Elements kunne være noget for mig. Men i perioder retter jeg fokus mod mit workflow (især når jeg bliver frustreret over hvor langt tid jeg bruger), og sidst det skete skrottede jeg Capture One som raw-konverter og kastede mig over Adobe Lightroom! Jeg fandt simpelthen at Capture One ikke honorerede mine kreative idéer, at det var tungt og besværligt og især at det ikke fungerede med min intuition. Det skal siges at jeg aldrig fik taget et kursus i Capture One, hvilket helt sikkert ville have gjort en forskel... Anyway, Lightroom fungerede fra dag ét - og pludselig kunne jeg lave kreative justeringer på en hel bunke billeder meget hurtigt! Hvilket er en afgørende faktor for mig, når jeg efter en event skal lave et galleri med over hundrede billeder.
Jeg er lidt off topic, men min pointe er at jeg har opdaget at mine behov ikke udelukkende gør at jeg skal kigge efter hvad der ligner fuld-professionelle løsninger, men at programmer til et bredere publikum har nogle fordele.

Som action-sport-fotograf eller ekstrem-fotograf eller eventyr-fotograf (hvad skal jeg kalde det?) befinder jeg mig af og til i miljøer, hvor hurtighed og effektivitet er nøgleord. F.eks. under primitive forhold, hvor CF-kortet skal offloades og billeder udvælges/redigeres i løbet af en time, mens en generator kører.


Forholdene er ofte primitive, men ambitionen er alligevel at gøre en række billeder klar til f.eks. en facebook-update ligeså snart jeg har internetforbindelse. Redigering af billeder i lille telt - midt i ørkenen under Abu Dhabi Adventure Race.

Adobe Elements 11 - Photoshop
Det nye ved Photoshop Elements 11 er især en forenklet brugerflade og muligheden for at vælge imellem tre tilgange til programmet: Quick, Guide og Expert. Det er en super pædagogisk feature der gør at man flydende kan bruge programmet, så det passer til ens niveau og temperament. Er man helt nybegynder er Quick-konceptet overskueligt og simpelt. Man bliver ikke skræmt væk af avancerede funktioner. Når man så føler sig i stand til at vove sig ud i lidt mere avanceret billedbehandling er Guide klar til at step-by-step føre én igennem diverse klassiske justeringer - ret cool! Og har man bare styr på det, så gå man direkte til Expert og har alle gode redskaber lige ved hånden.
Uden at have afprøvet det i marken endnu, kan jeg sagtens se potentialet for at bruge Quick-funktionen til lynhurtigt at justere nogle fotos, som f.eks. skal uploades til Facebook, mens man er igang med shoot.
Desuden er der en ret smart Organizer i Photoshop Elements 11, der giver overblik over en billedsamling, giver mulighed for at knytte keywords til billeder og naturligvis har direkte share-knapper til en hel række sociale medier. Igen en feature med masser af potentiale til en fotograf ´on-the´-run´.

Guide-funktionen i Photoshop Elements 11 præsentere en unik pædagogisk tilgang til det at redigere billeder.
Foto fra Adobe


Adobe Elements 11 - Premiere
Videoredigeringsprogrammet har også fået en visuel overhaling, og der skal lyde et stort ´velkommen´ herfra mig som action-sport-fotograf. Igen handler det om hurtighed og effektivitet. Først og fremmest er der flere og flere events der spørger om jeg også kan levere video, hvilket jeg kan! Når jeg så er hjemme igen efter en event, er det afgørende at videoen er hurtigt ude. Aktualitet skal prioriteres.
Og der kommer Elements Premiere ind som et genialt værktøj: Let og overskuelig redigering, da man flydende kan veksle mellem Quick og Expert, der henholdsvis viser en klip-på-klip timeline eller en klassisk tidslinje. Funktionerne er professionelle, uden at man drukner i teknik. En række presets gør det nemt og hurtigt at skabe et fedt udtryk, og naturligvis er det nemt at lægge lyd og underlægningsmusik på.

Som fotograf med speciale i action-sport skyder jeg både portrætter, feature, action og events. Jeg laver video (både reportage, dokumentar og profil) - også af action-sport (ekstrem-sport), og afhængig af opgave varierer mit workflow. For mig vil Elements programmerne ikke erstatte Photoshop og Premiere Pro, men vil i visse situationer være de primære programmer jeg benytter.
Jeg glæder mig til at for alvor få afprøvet Elements 11 i skarpe situationer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar