10. november 2013

Afsted mod Desert Ultra i Namibia

Så har jeg efterhånden fået pakket udstyr til næste foto-opgave: Dækning af ultra-løbet Desert Ultra arrangeret af britiske Beyond The Ultimate. Løbet er et etapeløb, hvor deltagerne løber en bestemt distance hver dag. Sammenlagt 250 km! De skal hele vejen være selvforsynende (vand må de tanke på checkpoints), så proviant, sovegrej og obligatorisk udstyr som knæklys og lægegrej skal de slæbe på! Her er et simplificeret kort der giver et indtryk af ruten:Jeg er hyret af arrangørerne til at skyde billeder der skal bruges til promovering af løbet, til pressemateriale og ikke mindst til alle deltagerne, der inkluderet i deres tilmeldingsgebyr får fri adgang til alle billeder (det manglede da også bare!). Så for mig handler det om at fange stemning, scenerier, action, drama, natur, passion etc. - Præcis som man elsker det som fotograf! Det er dén slags opgaver jeg nyder: Masser af forventninger, flere dage, primitivt og råt, men frie hænder til at planlægge hvordan man vil gribe det an. Jeg vil længere nede skrive lidt om hvordan jeg foto-teknisk griber det an, men først lidt om al grejet:

Udstyr
Jeg har forsøgt at pakke så let som muligt, men det ender altid med en ret tung taske fyldt med udstyr, og så lidt tøj! Det hober sig lynhurtigt op, når jeg begynder at fylde i tasken - Her er et uddrag af de ting jeg har med:

7x dagsrationer bestående af en pose slik og energibarer (Winforce Ultra Energy Complex)
Frysetørret mad til morgen og aften
Drybags, altså vandtætte pakposer for at holde udstyr fri for sand
Sovepose
Praktisk tøj; shorts, sports T-shirts, kasket (GripGrab Running Cap).
Solcreme, førstehjælps-udstyr
Glow-sticks
Pandelampe
Sko-overtræk til at holde sand ude af skoene, når de store klitter skal forceres (GripGrab RaceAero)


Når jeg vælger udstyr til en sådan tur kigger jeg på hvad deltagerne tager med. Jeg skal jo færdes under samme vilkår, og da deres prioritet er funktionalitet og lethed så de kan bevæge sig hurtigt, er der masser af gode tips at hente. De er som regel nørder på området, og har erfaringer fra tidligere ture. Jeg ønsker jo også at kunne bevæge mig hurtigt, så jeg kan følge med og fange de gode motiver.

Og så er der naturligvis foto-udstyret:
Canon Eos 1 Ds Mark III
Canon Eos 7D
Diverse optikker; Fiskeøje, vidvinkel og telezoom
Flash Canon Speedlite 580 II
Lille stativ
Lowepro foto rygsæk (Lowepro Photo Sport 200 AW)
Batteriopladere
Stik og forlængerledning (med adapter til lokalt stik)
Bærbar PC
Ekstern harddisk
Kortlæser

Og flere småting endnu...

Med hensyn til logistik og valg af location, plejer jeg at holde mig tæt på arrangørerne og ruteplanlæggerne. Ofte spørger jeg flere forskellige ansvarlige personer, hvad de mener om dagens etape, da folks mening om hvad som giver gode foto-muligheder er meget forskellige! Jeg beder dem som regel om at gå ruten igennem, og lægger mærke til hvordan de beskriver i landskabet. Disse input giver mig et indtryk af mulighederne, og sammenholdt med mine transport-muligheder lægger jeg så en plan for dagen. Til nogle events har jeg min egen firehjulstrækker med chauffør til rådighed, andre gange er vi flere om at dele (f.eks. når TV-hold er med). Flere gange har jeg benyttet mig af muligheden for at følges med lægeteamet der skal ud på checkpoint, og derfor kører tidligt afsted. Så ´lander´ jeg midt på ruten, og venter på deltagere, og følger så ruten og deltagerne gennem terrænet indtil næste checkpoint, eller hele vejen til etapemål. Det er meget mere tilfredsstillende at være ude på ruten med deltagerne, end at ´shoppe´ fra checkpoint til checkpoint, da det er ude midt på ruten at man virkelig fornemmer hvor hårdt det er - Og især i ørkenen vil det blive en barsk omgang med solen bagende og en meget lun luft! Udfordringen er at nogle deltagere er MEGET hurtige, mens andre er langsomme. Feltet bliver hurtigt spredt ud, og jeg skal jo helst have billeder af alle. I junglen og i bjergene (de øvrige løb i serien: Peru og USA) var det slet ikke muligt at hoppe ind i en bil og komme foran, der var det bare at følge ruten hele vejen igennem! Strategien bliver så at vælge at fokusere på de langsomme på én etape og de hurtigere på en anden.

Det stiller naturligvis krav til udstyret når arbejdet skal foregå i en ørken. Sandet er udstyrets største fjende, og især skift af optik kan nogen gange være temmelig nervepirrende når vinden hvirvler sand op, så det er overalt. Vejrforsejlingen i Canon-kameraerne er dog ret effektiv, så medmindre jeg ruller kameraet i sandet går det fint. Også computeren er udsat og skal kun tages frem i teltet, eller om natten når vinden har lagt sig helt. Jeg har drybags med til at holde øvrigt udstyr fri for sand, da sandet langsomt kryber ind overalt i en bagage efter et par dage...

Fotografering af et ørkenløb
Jeg kan dårligt forestille mg en bedre location! Masser af vidde, masser af himmel, løbere på vej gennem ørkenlandskabet... Der er masser af muligheder for gode billeder! Telezoomen (70-200) kommer i brug, når jeg fokuserer på deltagerne eller den enkelte deltager. Med klassisk højformat komposition kan jeg frame løberne, så de fremstår skarpt på uskarp baggrund, og dermed skabe et klassisk ´action-portræt´:

Samme optik kan også bruges når deltagerne er længere væk, og jeg ønsker et komprimeret billede hvor baggrunden trækkes tættere:

Vidvinkel/fiskeøje (evt. med flash) giver dynamiske billeder hvor linjer og skygger kan give nogle flotte billeder:

Lyset spiller naturligvis også en stor rolle, og der gælder det naturligvis om at være klar til at fange farver, tekstur og udnytte mulighederne for grafiske effekter:

Undertegnede i teltet midt i Rub Al Khali ørkenen, Forenede Arabiske Emirater under dækning af et adventure race. All oventstående ørken-billeder er fra denne tur.

Helt overordnet gælder det om at være tilstede. Af mine tre grundprincipper i actionfotografering:
KREATIV TEKNIK
VIDEN OM DISCIPLIN
INDSATS
- Er det især den sidste der er vigtig i ørkenen. Det gælder om at være derude hvor det sker, og når lyset er bedst. Måske er det tidligt om morgen, om natten eller 12 kilometer ude i sandklitterne. Afsted! Billederne kommer ikke af sig selv! Det er det fede ved at fotografere action - Det ER action! Det er bevægelse både foran og bagved kameraet :-)
Afhængig af mulighederne (måske satellit-opkobling), så poster jeg lidt billeder på facebook: Find mig og bliv min ven :-) Ellers kan løbet følges her, hvor der sandsynligvis også vil dukke nogle billeder op: Desert Ultra Blog

Bedste hilsner Martin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar