30. august 2012

West Coast Explorer - Eventyrfotografen på job!

Ingen vind! Deltagerne i West Coast Explorer skulle blandt andet køre Blokart - en gokart med sejl - men ikke den mindste vind rørte sig. Istedet måtte deltagerne skubbe vognen.



West Coast Explorer er et adventure race på over 500 kilometer, hvilket er unikt i dansk sammenhæng. Løbet blev afviklet for første gang sidst i august, og jeg kunne slet ikke holde mig væk - dette løb måtte jeg fotografere af flere årsager: Den unikke natur, løbets længde og den historiske vinkel.
Løbet foregik i og omkring Vadehavet National Park, med poster på både Fanø og Rømø, desuden kom deltagerne op i Ribe Domkirke, klatrede udenpå Esbjerg Musikhus og besøgte flere bunkers.
Normale adventure races i DK varer som regel en 10-12 timer, så med en estimeret vindertid på 50 timer(!) var der lagt op til et race i et helt andet format, end det vi er vant til i Danmark. Sådanne løb kendes fra udlandet, og kaldes ´ekspedition races´. Så når en flok meget dedikerede adventure racere vælger at lave et sådant ekstremt løb i Danmark, så skal det opleves og dokumenteres! Det var et historisk øjeblik for dansk adventure racing, og en fantastisk mulighed for at få nogle gode adventure race fotos i kassen!

Man skal mestre mange discipliner som adventure racer; Mountainbike, orientering, rulleskøjter, rapelling og kajak. Posten oppe på stranden er klippet, og så er det bare tilbage i kajaken og afsted mod næste post!

Udstyr
Jeg brugte følgende grej til at fotografere West Coast Explorer:
Canon Eos 1Ds Mark III + Canon 7D
Canon EX580 speedlite med TTL-kabel
Canon 16-35mm 2.8
Canon 70-200mm 2.8
Sigma 15mm 2.8
Canon 15-85mm 3.5-5.6 (kun til 7D´eren)
Lowepro Deluxe S&F Technical Belt
Lowepro Lens Case til 70-200mm
Lowepro Lens Case til 15mm.
Lowepro S&F Slim Lens Pouch 75 AW til flash, TTL-kabel og klud.
Lowepro S&F Phone case 20.
Lowepro Pouch (ældre model) til Garmin Montana 650 GPS

Nogle poster er placeret svært tilgængelige steder. Som fotograf er det bare om at hænge på, og være beredt på at få våde fødder!

Planlægning
Det kræver en del planlægning at dække et adventure race. West Coast Explorer strakte sig over en 500 kilometer lang rute, og trods samlet start, skiller holdene sig hurtigt ud og bliver spredt.
Et tæt samarbejde med arrangørerne er nødvendigt, hvis man vil optimere sine muligheder for gode fotos. Jeg plejer at sætte mig ned med ruteplanlæggeren og en bunke kort, og så gennemgår vi ruten fra start til slut (hvilket kan være hemmelig viden på dette tidspunkt). Ruteplanlæggeren giver hans bud på gode locations, og sammenholdt med ´roadbook´ens estimerede tider kan jeg udarbejde en tidsplan. Roadbook´en er det hæfte som holdene får udleveret - det beskriver ruten, posternes placering, og udgør sammen med de udleverede kort, de vigtigste dokumenter i jagten på posterne.
Er der et bestemt hold der skal følges, skal der naturligvis tages hensyn til dette, men ellers gælder det blot om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt - hvor faktorer som lys (solnedgang f.eks.), landskab, holdets energi og postens beliggenhed spiller ind. Da holdene ikke kan følges via gps, er man nødt til at komme med kvalificerede gæt på hvor de befinder sig. En stor hjælp er exit-tiderne fra TA (skiftezoner), så man f.eks. ved at holdet er gået fra løb til cykel klokken 21.15, og at man så kan forvente at holdet passerer en lækker location på cykel klokken f.eks. 23.30. Der er en del transport-tid mellem locations, men også en del ventetid, hvor man spejder efter hold i horisonten. Når man har stået og ventet på et hold en times tid, og de så pludselig dukker op, bliver man helt elektrisk! Nu skal der skydes! Er kameraet indstillet rigtigt?!

Mens vi (fotograf Mikkel Beisner og jeg) stod og ventede på det førende hold, gik solen langsomt ned, og åbenbarede den flotteste solnedgang!
...Men hvor var holdet?! Nu var lyset perfekt - kom nu! Men solen forsvandt ned i Vadehavet, og da holdet endelig kom var det kun skyerne der gav lidt skønhed fra sig...

At sove i en bil...
Når mørket falder på kan man skyde nogle fine billeder i skæret fra pandelamper, men før eller siden forsvinder holdene ud i natten, og det er tid til lidt søvn. For igen at optimere mulighederne kører jeg som regel hen til den location, hvor jeg gerne vil fotografere et hold når det svage morgenlys bryder frem. Fire timers søvn i bilen, og så igang igen!
Et træt hold finder det ofte opmuntrerende at møde en fotograf i de tidlige morgentimer!

Fra Vadehavets vidder til kulturens bygninger: Rapelling og ascending på Musikhuset i Esbjerg.



Garmin Montana 650 GPS
Når løbet er i gang, er det hele tiden et kapløb med tiden: Hvor er holdene? Hvor er de gode spots? Det gælder om at bevæge sig effektivt og hurtigt som fotograf. Derfor er min Garmin 650 GPS et uundværligt redskab, når jeg fotograferer adventure racing. Jeg har på forhånd kodet alle skiftezoner ind (der hvor holdene skifter fra f.eks. løb til mountainbike) - de kan nemlig ligge hvor som helst: Midt i en skov, helt ude ved stranden eller midt på et bytorv! Hvis muligt koder jeg også koordinater ind på checkpoints, så jeg let kan finde frem til dem. Jeg snakker som tidligere nævnt altid med arrangørerne om gode locations, og de er altid rigtig gode til at foreslå en række ´must-see´ lokationer, som kan skabe gode fotos. Disse steder bliver noteret, og markeret på kort og GPS. Når jeg så sidder i bilen, og løbet er godt i gang, er det bare at beslutte hvilken lokation der skal findes, og så lade GPS´en vise vejen!
På Rømø havde vi aldrig fundet STA (Support Transition Area - skiftezone med adgang for support team) uden GPS´en. Det var blevet mørkt og sent, og i følge kort og gps lå STA midt ude på stranden. Efter at have været kørt ned af flere blinde sommerhusveje, fandt vi endelig en vej der førte direkte ud på stranden. I skæret fra bilens lygter drønede vi gennem natten, i et landskab der (med lidt god vilje) mindede om de store ´salt flats´ i USA. Vi anede ikke hvad der lå forude, men gps´en viste at vi holdt retningen direkte mod STA - Vi befandt os i en vores helt egen verden - kunne intet andet se end sand oplyst af lygter! Og et sted derude i denne ørken lå der en camp med biler! Pludselig skimtede vi lys! Og jublede - Vi havde fundet STA!
Ankomst til STA midt på stranden på Rømø...

Video om adventure photography!
Som I kan se på nedenstående fotos skudt af fotograf Mikkel Beisner, har jeg et GoPro på hovedet! Jeg skød lidt video af forskellige situationer, og redigerer det sammen til en lille film om at fotografere adventure racing. Her vil jeg afsløre hvordan jeg indstiller kameraet, og hvilken optik jeg vælger i de forskellige situationer! Den får premiere på youtube, når jeg engang har klippet den sammen :-)
Folk spørger ofte om jeg ikke får lyst til at deltage i et adventure race - men dette er min måde at deltage på. Jeg elsker udfordringen i at skulle formidle de strabadser deltagerne er igennem, og ofte er jeg nødt til at være et skridt foran!
Foto: Mikkel Beisner


Eventyrfotografen i sit rette element. Når jeg følger et hold - ud i moser, gennem siv eller henover heden kommer Lowepro-grejet virkelig til sin ret! Hele tiden har jeg al mit udstyr med, og kan arbejde kreativt med flash, tele eller vidvinkel.
Foto: Mikkel Beisner

Junk og mangel på søvn!
Jeg dækkede West Coast Explorer sammen med fotograf Mikkel Beisner, og i løbet af de 60 timer holdene var ude, fik vi 2x fire timers søvn i bilen, indtog alskens energiprodukter (gels, chokolade, sodavand, wienerbrød!) og havde våde fødder 75 procent af tiden!

3 kommentarer:

  1. Tak for indsigten! Det var endnu et kanon blog post du leverede!

    SvarSlet
  2. Tak for indsatsen - og de mange fede fotos fra alverdens kroge og afkroge!!!!

    SvarSlet
  3. Dejligt at gense WCX og dine rigtig flotte billeder. De er altid i en klasse for sig :-)
    Mega lækker blog..

    Keep up the good work

    SvarSlet